Kurban

Ailede Zengin Olan Karı-Koca Ayrı Ayrı Kurban Kesmesi Gerekir mi?

Ailede zengin olan karı-koca veya diğer yetişkin aile fertlerinden her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekip gerekmediği sorusu sıklıkla sorulur. İslam dininde ibadetler, sorumluluk ve ceza-mükâfat açısından bireysel bir boyuttadır. Ayrıca İslam dininde mal ayrılığı esası da bulunmaktadır. Bu nedenle bir aile içinde her birinin malı ayrı ayrı belirlenmişse, kendilerine aittir.

Buna göre, aile fertleri arasında mal ayrılığı varsa, kurban ibadeti için de ayrı ayrı sorumluluklar vardır. Temel ihtiyaçları ve borçları dışında 80.18 gram altın veya bu miktar altın değerinde parası veya bu miktarın üzerinde mal varlığı olanlar zengin kabul edilirler. Dolayısıyla aile fertlerinden dinen zengin sayılan her biri, fıtır sadakası vermekle mükellef olduğu gibi kurban bayramında da Hanefîlere göre kurban kesmekle yükümlüdür.

Şafiî mezhebine göre ise aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifâyedir. Bu görüş, asgari nisaba sahip olan aileler için daha uygundur. Dolayısıyla bir aile içinde bir kişi kurban keserse Şafiî mezhebine göre ailenin diğer fertleri için sünnet yerine gelmiş olur. Ancak Hanefî mezhebi, her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerektiğini savunur.

Sonuç olarak, aile içindeki her birinin kurban kesme sorumluluğu, mal ayrılığı esasına dayanarak ayrı ayrı belirlenir. Dolayısıyla, aile reisinin kurban kesmesi, diğer zengin aile fertlerinin kurban sorumluluğunu yerine getirmeleri için yeterli değildir. Ancak Şafiî mezhebine göre aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifâyedir, bu nedenle asgari nisaba sahip olan aileler için daha uygun olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu