Dinimizde Kurbanın Yeri, Önemi Ve Dayanağı
Kurban; Kur’an-ı Kerim, sünnet ve icmâ tarafından meşru kılınmış bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de, Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın verildiği ve kurbanın Allah tarafından kendilerine fidye olarak verildiği açıkça belirtilmektedir. Ayrıca, diğer ayetlerde de “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar” diye kurban kesmeyi meşru kıldığı ve kurbanlık hayvanların yoksullara dağıtılması gerektiği belirtilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.s) de kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve vefat edinceye kadar her yıl kurban kesmiştir. Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlere göre, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurbanın Allah katında en sevimli ibadetlerden biri olduğunu ve kurban kesildikten hemen sonra Allah katında makbul olacağını söylemiştir. Ayrıca, kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dahil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağı belirtilmiştir.
Müslümanların kurban kesmeleri, hicretin ikinci yılından bu yana devam etmektedir ve bu konuda görüş birliği vardır. Kurban kesmek, sadece et ihtiyacı temin etmek için değil, aynı zamanda Allah’ın rızasını kazanmak için de yapılan bir ibadettir. Bu nedenle kurban kesmek, İslam dininde önemli bir yer tutmaktadır.