Cünüp Olan Kişinin Hemen Yıkanması Gerekir mi?
Kişi herhangi bir şekilde cünüp olursa gerek hanımıyla ilişkiye girmesinden dolayı gerek gece (ihtilam) olması rüyalanmasından dolayı meşru çerçevede cünüp olduğunda bu kişinin yıkanmadan birşey yiyip içmesi doğru değildir.
En azından gusletmeyecekse bile ağzını yıkaması gerektiği kitaplarımızda bahsedilmiştir. Çünkü gusül Hadesi Ekber dediğimiz manevi büyük pisliktir bunun izalesi ise boy abdestidir , suyun bütün vucuda temas etmesidir.
Dolayısıyla bu kişi bu haldeyken ağzını yıkamamışsa, ağzına alacağı su ile o hadesi ağızdan izale etmiş olur ve o su ma-i müstamel dediğimiz fıkıhta yani kullanılmış su olur. Onu içmesi ise caiz değildir oysa onu içecektir veya yemesi o halde caiz olmayacaktır.
O yüzden en güzel yıkanmaktır. Ama olur ya yıkanmak mecburiyetinde olmadığından dolayı o anlık için ve bir şeyler yemesi içmesi gerekiyorsa en azından elini yıkar ve ağzını çalkalar ve o yeme içme işlemini yapabilir.
Peki bir kimse ihtilam olduğunda veya gusül gerektiğinde başka bir nedenle hemen yıkanması gerekir mi?
Genelde bizim camilerimizde çocuklarımıza veya bizim çocukluk dönemimizde bize öğretilen , işte bir Müslüman cünüp olduğunda vakit kaybetmeden hemen yıkanmalıdır , yoksa her bir adımından dolayı şöyle günah olur böyle günah olur , aslında bu gibi şeyler tamamıyla bunun çok kötü bir şey olduğunu ve teşvik mahiyetinde bir anda yıkanmanın gerekliliğini şuur altı o çocuklara derc etmek için yapılır.
Fıkhen baktığımız zaman gusül veya abdest maksud olan bir ibadet değil maksuda vesile olan bir ibadettir.
Maksuda vesile ibadet derken maksud nedir?
Mesela Namaz maksud bir ibadettir. Abdestsiz yapılmaması gereken bir ibadettir ve bir insan namaz ile mükellef olduğu zaman onun şartlarıyla da mükellef olacaktır. Ama namaz ile daha henüz mükellef değil ise daha vakit gelmediğini düşünecek olursak ,o zaman onun şartlarıyla da mükellef olmayacaktır yani necasetten temizlik gibi veya hadesten temizlik gibi…
Bu peki hangi sonucu doğurur?
Şu sonucu doğurur, kişiye gusül gerektiği halde daha henüz bir namaz vakti girmemiş veya o namaza bir muhataplık söz konusu olmamış ise bu kişinin derhal gusül alması gerekmez yani farz değildir.
Veya Kuranı Kerim tutmayacaksa, okumayacaksa, yani abdestsiz yapması yasak olan bir eylemi yapmayacaksa veya o fiilin ona yapmaklılığı bir farziyet konumunda değilse gusül alması farzdır diyemeyiz.
Dolayısıyla bu halde uyuması caizdir veya ikinci kez hanımıyla ilişkiye girmesi caizdir. Ancak burada faziletli olan tabi ki arada yıkanması veya buna da imkan yoksa namaz abdesti gibi abdest alması veya en azından tenasül uzvunu yıkamasından bahsedilir kitaplarımıza ikinci kez hanımıyla ilişkiye girecek olan kişi için.