Kurban

Adak Kurbanı Nedir Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Nedir? Şartları Nelerdir?

Kurban ibadeti, Allah’a teslimiyetin ve yakınlaşmanın en önemli ifade biçimlerinden birisidir. Öyle ki kurban kelimesi, “yakınlaşmak” “yakın olmak” anlamına gelen “kurb” kelime kökünden gelmektedir. Maddi durumu yerinde olan her Müslümanın, Kurban Bayramı’nda kurban kesmesi vaciptir.

Adak Kurbanı Nedir Şartları Nelerdir?

Vacip olan kurban ibadeti dışında, kişinin Allah’a yakınlaşmak ve şükretmek niyeti ile kestiği kurbanlara ise nafile kurban denir. Nafile kurban ibadeti adak, akika, şükür, şifa ve sadaka gibi çeşitli niyetlerle gerçekleştirilebilir. Kişinin Allah’tan bir istekte bulunması ve bu isteğinin gerçekleşeceği takdirde Allah’a kurban adayacağını söz vermesiyle adak kurbanına niyetlenilir. İsteğinin gerçekleştiği takdirde nafile olan bu kurban kişi için artık vaciptir.

Adak Kurbanı, kişinin Allah’tan istediği şeyin gerçekleşmesiyle duyduğu sevinci, kurban ettiği hayvanın etlerini dağıtarak yakınlarıyla paylaşması anlamına gelir. Kurban, şükrün ve sevincin paylaşılması için bir vesiledir.

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

İbadetlerin hepsinde olduğu gibi adak kurbanı ibadetinde de yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Allah’a kurban adayan kişi ve kurban edilecek hayvanda bulunması gereken şartlar şunlardır:

  • Adak adayan kişi ergenlik çağına ulaşmış ve aklı yerinde bir kişi olmalıdır.
  • Kişi, isteğinin gerçekleşeceği takdirde kurban keseceğine niyet etmelidir.
  • Adak adayan kişinin maddi imkânlarının kurban kesebilecek kadar yeterli olması gerekmektedir.
  • Kişinin isteğinin gerçekleşmesinin ardından keseceği kurbanın, kurban edilecek hayvan şartlarına uygun olması gerekmektedir.
  • Normal şartlarda yapmakla yükümlü olunan farz ve vacip ibadetlerle ilgili adak adanmamalıdır.
  • Adak adayan kişi günah ve haram olan bir istekte bulunmamalıdır.

Adak Kurbanı Nedir Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Adak kurbanı nafile bir ibadet olduğundan vacip kurban ibadetinde olduğu gibi belirli gün aralığında kesme şartı yoktur. Kişinin Allah’tan istediği gerçekleştiği anda kurban kesmesi en uygun olandır. O an adağı yerine getirme imkânı yok ise imkân bulduğu ilk anda Allah’a verdiği sözü (adağı) yerine getirmelidir.

Kurban Bayramında Adak Kesilir Mi?

Kişi, adak kurbanını istediği zaman kesebilir. Vacip kurban ibadetinin yerine getirildiği Kurban Bayramı’nda da adak kesilebilir. Ancak bu vacip kurban yerine geçmez. Bununla birlikte, adak kurbanının paylaşımı da vacip kurban ile farklılık gösterdiğinden adak kurbanının Kurban Bayramı’ndan sonra kesilmesi daha doğru olacaktır.

Adak Kurbanı Yerine Para Verilir Mi?

Allah’tan istekte bulunan ve bu isteğinin gerçekleştiğinde kurban keseceğini söyleyen kişinin isteği gerçekleştiği anda adak kurbanı kesmek o kişi için vacip olur. Bu nedenle kişinin kurban kesmek yahut kestirmek yerine kurban miktarınca parayı sadaka vermesi adak kurbanı yerine geçmez. Kişi kendisi kurban kesmeli yahut kurban bağışında bulunarak kurban kestirmelidir.

Adak Kurbanı Kimlerle Paylaşılabilir?

Adak kurbanı paylaşım hususunda vacip ve şükür, akika, şifa, sadaka gibi diğer nafile kurban ibadetlerinden farklılık gösterir. Adak kurbanı kesen kişi ve ailesi kestiği kurbanın etinden yiyemez. Kişinin dedesi-ninesi, anne-babası, çocukları ve torunları da adak kurbanının etinden yiyemezler. Bununla birlikte zengin kişilerle de adak kurban eti paylaşılmaz.

Adak kurbanı eti, kendisine zekât verilebilen kişilerle paylaşılabilir. Yukarıda zikredilen aile fertleri hariç akrabalar, ihtiyaç sahipleri, yetimler ve öğrenciler adak kurban etini paylaşmak için uygun olan kişilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu