Kurban Nasıl Kesilir?
Kurban bayramı yaklaşırken Müslümanlar, bayram hazırlıklarını tamamlamak için yoğun bir çaba sarf ediyorlar. Bayram sabahı namazının ardından kurban kesimine geçilecek ve birçok insanın aklında “Kurban nasıl kesilir?” sorusu olacak. Kurban kesiminde uyulması gereken hususlar hakkında bilgi vermeden önce, kurban kelimesinin sözlük anlamı olan “yaklaşmak” ve “Allah’a yakınlaşmak için bir araç” olduğunu belirtmek gerekir.
Dini açıdan ise kurban, belli şartları taşıyan bir hayvanın, doğru bir yöntemle kesilerek ibadet amacıyla Allah’a yaklaşma adına kesilmesini ifade eder.
Kurban ibadeti, müslümanların Allah için fedakarlık yapmaya hazır olduklarını simgeleyen asırlık bir gelenektir. Hanefi mezhebine göre vacip bir ibadet olan kurban, diğer mezheplerde ise sünnet-i müekkededir. Peygamber Efendimizin kurban kesmeyi aksatmadığı hadislerde belirtilmiştir.
Kurban kesim öncesinde bıçağın keskinleştirilmesi önemlidir. Hayvanın görmeyeceği bir yere bıçak yerleştirilir. Hayvanın sol tarafına yatırıldıktan sonra, ayakları ve yüzü kıbleye yönlendirilir. Sağ arka ayak serbest bırakılırken, diğer ayakları bağlanır. Tekbir ve tehlil getirildikten sonra, “Bismillahi Allahü ekber” denilerek bıçak boyun bölgesine vurulur. Nefes, yemek borusu, şahdamar ve ana damarlar kesilir.
Hayvan soğumaya bırakılır ve derisi yüzülür. Eğer hayvanın sahibi kesemiyorsa, Müslüman biri tarafından kesilmesi gerekir. Kurban kesiminde, hayvanın canının acımasına izin verilmemelidir. En az bir atardamar ve yemek borusu kesilmelidir. Baş kısmı gövdeden ayrılmadan hayvanın canının çıkması sağlanmalıdır. Kurban, işinin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Usulüne uygun olarak yapılmayan kurban kesimi kabul edilmez.