Zekat

Zekat Kimlere Verilir?

Zekat, İslam Dinine göre farz olan ibadetlerden biridir. Varlıklı kimselerin mal varlıklarının belirli bir oranı kadar olan para ya da benzeri bir değeri fakirlere vermesiyle zekat ibadeti yerine getirilir. Zekatın kimlere farz olduğu, kimlere verileceği, kimlere verilmeyeceği, hesaplama yöntemleri gibi konuların bilinmesi ibadetin sağlığı bakımından gerekli ve önemlidir.

Zekat Nedir?

Zekat kelimesi, artma, çoğalma, temizlik, bereket gibi manalara gelir. Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen bir Müslüman, bunun üzerindeki kazancının belirli bir nisabını zekat olarak fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine verir.

Bu sayede toplum içinde sosyal adaletin, sosyal dengenin ve refahın sağlanmasına katkı sunulur. Zengin ve fakir arasında ayrışmanın önüne geçilir, yardımlaşma ruhu yaşatılır, sevgi ve kardeşlik korunur. Zekat veren kişinin malının temizlendiği ve azalmak yerine arttığı İslam Dinince kabul edilir.

Zekat Kimlere Farzdır?

Zekat vermesi gereken kişilerin özellikleri de Kur’an-ı Kerimde belirlenmiştir.

Bu özellikler şunlardır:

  • Erginlik çağına ulaşmış olmak
  • Özgür olmak
  • Akli bir maluliyeti olmamak
  • Mal varlığı nisap miktarına ulaşmış olmak
  • Nisap miktarı malın elde edilmesinden sonra bir kameri yılın geçmiş olması ve bu miktarın korunmuş olması.
  • Nisap miktarı malın zekat mükellefinin kullanımında olması

Bu şartlara bakıldığında esasen zekat zengini de zora sokmayacak bir yükümlülüktür.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekat Kimlere Verilir?

Zekatın verilebileceği kişiler Tevbe Suresinde ““Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayanlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlar, köleler, borçlular, Allah yolunda ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe Sûresi, 9:60) şeklinde belirlenmiştir.

Buna göre şu kişilere zekat verilebilir.

  • Fakirler
  • Düşkünler,
  • Zekat toplayan memurlar,
  • Kalpleri İslam’a ısındırılacak olan kişiler
  • Allah yolunda olanlar
  • Yolda kalmış kişiler
  • Köleler
  • Borçlular,

Zekatın bu gruplara dahil olan kişilere verilmesi şarttır. İhtiyaç sahiplerine direkt elden verilebileceği gibi o kişilere yardım götüren kuruluşlar aracılığıyla gönderilmesi de mümkündür.

Zekat Kimlere Verilmez?

Zekat verilemeyecek kişiler şöyle sayılabilir:

  • Temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek derecede mal varlığına sahip olan kişilere, yani zenginlere zekat verilmez.
  • Eşe, alt ve üst soya zekat verilmez. Yani anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuk ve torunlarla eşe zekat verilmez. Çünkü zekat verebilecek zenginlikte olan, zaten bu yakınlarının bakımından sorumludur.
  • Müslüman olmayanlara zekat verilmez.
  • Cami, mescit, okul, yetimhane, huzurevi gibi yerlerin yapımı için verilen yardımlar zekat olarak kabul edilmez.

Bu gruplardakilere yapılan yardımlar sadaka kabul edilir

Zekat Niçin Verilir?

Zekat, İslam’ın şartlarından biridir. Kur’an-ı Kerimde Nur Suresi, Bakara Suresi, Nisa Suresi gibi çeşitli surelerde zekatın verilmesi emredilmiştir. Dolayısıyla her Müslüman belirli bir miktar üzerindeki malından zekat vermelidir. Bu ibadetin ekonomik ve sosyal faydaları öne çıkar.

Toplumdaki ekonomik sosyal dengenin, adaletin, yardımlaşma ruhunun, kardeşlik anlayışının sağlanması bakımından çok faydalıdır. Zekatı verilen malın temizlendiği ve bereketlendiği kabul edilir.

Zekat Ne Zaman Verilir?

Esasen zekatın verilmesi için belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Malın elde edilmesinden sonra üzerinden bir kameri yıl geçince zekat verilmesi icap eder. Ve her geçen yıl sonunda zekat verilir. Toplumumuzda geleneksel hale gelmiş olan uygulama ramazan aylarında zekat verilmesi yönündedir. Ancak bu dini bir gereklilik değildir. Her zaman zekat verilebilir.

Zekat Nasıl Hesaplanır?

Nisap miktarını geçen mal bir yılı doldurmuş ve halen varsa 1/40 oranındaki miktarı hesaplanarak zekat olarak verilmelidir. Yani zekatı verilecek mal ya da paranın %2,5 oranındaki kısmı verilmesi gereken zekat tutarı sayılır. Nisap miktarı hesaplanırken mevcut miktardan borçlar düşülür. Bu miktarlar minimum tutarlardır. Daha fazlasının verilmesi teşvik edilmiştir.

Zekat Taksitle Ödenir mi?

Zekatın bir defada verilmesi gibi bir şart yoktur. Kısım kısım ödenebilir. Ancak bir yılın sonunda mükellefiyet doğduğu için uzunca bir zamana yayılmaması doğru olandır.

Zekat Bağış Yapılabilir mi?

Zekatın kimlere verileceği belirlenmiştir. Fakirlere ve diğer hak sahiplerine direkt olarak zekat verilebilir. Öte yandan vuslat.org.tr gibi yardım kuruluşlarına zekat verilmesi de mümkündür. Önemli olan kuruluşun zekat verilebilecek kişilere yardım götürmesi ve zekatın şartları konusunda duyarlı olmasıdır. Vuslat Derneği, ihtiyaç sahipleri ve öğrencilere yardım sağlamak amacıyla 2002 Yılından bu yana faaliyet göstermekte olup toplumda güven tesis etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu