Emekliye Verilen Promosyonu Almak Caiz midir?
Promosyon bankanın müşterisinin kendisinden parayı çekmesine mukabil ekstradan vermiş olduğu bir fazlalıktır. Kayıt dışı para olmamasından dolayı devletin bir siyaseti olarak, işveren işçisine banka üzerinden maaşları vermek zorundadır, elden maaş verme olanağı yoktur. Bundan dolayıdır ki bankalar birbirleriyle rekabete giriyorlar ve bu noktada ihale açılıyor. Kurumlar işçi sayılarını ve maaş potansiyellerini belirtilerek rakam alır ve en yüksek rakam veren banka ile maaş deveran eder.
Bunu hediye veya akitten kaynaklanan bir fazlalık olarak iki şekilde düşünebiliriz. Varsayalım ben işveren olarak sözgelimi bankaya 100 lirayı yatıracağım ve sen benim verdiğim 100 lirayı benim tayin ettiğim kişilere 105 veya 110 lira olarak dağıtacaksın. O para bankaya yatırılır yatırılmaz memurlar direk onu çekmiyorlar belli bir zaman kalıyor bundan dolayı bankanın bir istifadesi oluyor. Bu istifadeden dolayı da o fazlalığı vermeye razı geliyor. Burada parayı veren kurumdur ve alacaklı olan yine kurumdur. Kurum parayı kendisi almıyor onun yerine havale yoluyla memurlarına yansıtıyor. Bu şekilde düşünecek olursak bu yalın bir faiz olur ki kesinlikle caiz olmaz.
Banka, kuruma maaşı benim üzerimden veriyorsun, hediye olarak senin memurlarına dağıtacağım diyerek akit yapabilir. Bu durumda kurumun ekser kazanınca bakılır. Kazanınca ekser itibarıyla haram ise böyle bir kurumun hediyesinin kişiye caiz olmayacağını söyleriz. Biz öyle veya böyle “promosyon bankada kalmasın, alınsın ama kişiler kendi şahıslarında onu kullanmasın, fakir – fukaraya tasadduk etsin” diyoruz.