Evlilik

Eşini Boşayan Kocanın Tekrar Aynı Kişiyle Evlenmesi İçin Ne Gerekir?

Bir erkek ile bir kadın şartlarına uygun bir ma’nâda nikâh kıydıkları zaman aralarındaki bağlantılar üç şekilde tahdit (sınırlama) olur ve bu bağlantılar var olduğu müddetçe nikâh devam eder. Bu bağlantılardan birincisi ve İkincisi koptuğu zaman nikâh devam eder ancak üçüncüsü de koptuğu zaman bir daha bu nikâhın devam etmesi mümkün değildir. Fıkıh dilinde bu bağlara ‘talak’ tabiri kullanılır. Karı-kocanın ayrılmaları üç talak bağının da kopmasını gerektirmez, kişi tek bir talak vererek de eşini boşayabilir. Hanımı da iddetini bekler, iddet bittikten sonra hanım başkasıyla evlenebilir.

Bir adam hanımını üç talakla boşadığında aralarındaki bağ tamamen kopmuştur. Ancak anlaşma olmaksızın beş şart tahakkuk ederse bu üç bağ yenilenip, yeni bir nikâha devam etmek mümkün olacaktır. Birincisi boşanan kocadan iddetin bitmiş olmasıdır. İddet (gebeyken çocuğunu doğurması, gebe değil de hayız gören kadınlardansa üç hayız müddetinin beklenmesi) yaş itibarıyla âdet görmüyorsa üç ay beklemesidir. Bu müddet bittikten sonra bir başka nikahla da sahih bir niyetle sembolik olmadan nikâhlanmasıdır.

Üçüncüsü onunla berâber karı-koca olmaları (gerçek anlamda zifaf gerçekleşmesi) gerekecektir. Dördüncü olarak adam vefat edecek veya anlaşmazlık çıktığından dolayı ayrılacaklar. Son olarak da adamın boşamasından veya ölümünden dolayı iddetin bitmesi gerekmektedir. Bu işlemler tahakkuk ettiği zaman yeniden nikâh yapılsa da üç talakla nikâhları devam eder.

Fetva Sahibi: Fatih Kalender

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu