Oruçluyken Endoskopi ve Kolonoskopi Gibi Tedaviler Oruca Zarar Verir Mi?
Endoskopi ve kolonoskopi, vücutta bazı noktaları görüntülemek ve gerekirse biyopsi yapmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi öncesinde bazen yeme-içme noktasında bazı sınırlamalar yapılır bazen de bu tedavi anestezi yapılarak uygulanır. Böylesi bir durumda ise o kişi için oruç tutma noktasında ciddi zorluk olacaktır. Ancak bazı durumlarda ise anlık müdahale ile bu tarz bir tedaviye başvurulabilir.
Orucun bozulmasına yönelik olarak kitaplarımızda geçen gerek tab’i gerekse gayri tab’i vücuda bir şeyin girmesi ve tamamen kaybolması şeklindedir. Hanefi mezhebinde tercih edilen görüş budur. Ancak vücuda giren şey tamamen kaybolmazsa yani bir kısmı dışarıda kalacak olsa ve tekrar dışarı çıkarılırsa hanefi fıkhına göre oruç bozulmayacaktır. Bu tedavilerde ise içeri sokulan aletle vücuda herhangi bir sıvı verilirse yahut yıkama gibi bir işlem yapılırsa oruç bozulacaktır. Ancak tedavi esnasında alete jel sürülmez ve içeri de herhangi bir yıkama yapılmazsa yani yalın olarak uygulanırsa bu işlem orucu bozmayacaktır.
Bu tedavi genel olarak ilaçlarla ve öncesinde vücuda uygulanan bir takım işlemler sonrasında gerçekleştiği için, kolondan yapılan tedavide yıkama ve ilaç püskürtülme yaygın olduğu için genel olarak bu kişinin orucunun bozulacağını söyleyebiliriz.