Her Namazın Peşine Kaza Namazı Kılınabilir mi?
Hanefi mezhebine göre genel olarak her vaktin peşine kazası yapılabilir. Bu yönüyle herhangi bir problem veya herhangi bir kerahat bulunmamaktadır. Sadece bu kazalarla alakalı özellikle bu tür soruyu soran kardeşlerimizin de aklını karıştıran husus şurasıdır. Kerahat vakitlerinde ki o kerahat vakitleri de şayet kerahati galiza olacak olur ise (güneş doğarken ve ikindi namazında da güneş batmadan Yarım saat 45 dakikalık vakittir.) Bu vakitlerde herhangi bir namaz kılınmaz. O yarım saatlik vakitte Sadece ikindi namazının farzı kılınabilir.
Bunun dışında güneş doğarken veya güneş ortadayken veya güneş batarken bu süreler içerisinde sadece ikindi vaktini kişi kılmamış ise o günkü ikindi vaktini güneş batmadan yarım saatlik vakit olsa da kılabilir. Bunun dışında bu vakitlerde herhangi bir namaz ister nafile olsun ister farz olsun kılınamaz. Şimdi bu yönüyle dikkat edilmesi gereken husus burada budur.
Bunun dışında kişi sabah namazı da olsa şayet sabah namazından peşine farz olan daha önceden ki kazasını kılmak isteyecek olursa ister sabah namazının daha önceden ki kazası olsun ister sabah namazı vaktinde öğlenin kazası olsun ister ikindinin kazası olsun fark etmez kazalarını yapabilir. Bu yönüyle kerahati hafife demiş olduğumuz az önceki güneşin batması doğması ve ortadaki hali değil de keraheti hafife dediğimiz sadece Nafile namaz kılmanın mekruh olmuş olduğu vakitlerde kazaların kırılmasında herhangi bir beis yoktur.
Bu kaza ister o içinde bulunan vaktin daha önceden ki kazası olsun yani sabah namazı vaktinin değil sabah namazının kazası olsun. İster sabah namazının vaktinde öğlen namazının kazası olsun fark etmez. Mutlak surette kılınabilir. Çünkü bu vakit dediğimiz gibi nafile namaz kılmanın mekruh olmuş oldu hafife vakitlerdir. Ama bunun dışında herhangi bir vakitte Bu yönüyle kerahati galiza olmaması durumunda daha önceki farz olan kazaların kılınmasında herhangi bir kerahat bulunmamaktadır.