3 Vakit vardır ki bu üç vakitte kaza namazı dahil hiçbir namaz kılınmaz.
1-)Güneşin doğumu
2-)Güneşin tam zirvede olduğu zaman
3-)Güneşin batış anı.
Güneş doğduktan sonra işrak vaktine kadar olan yarım saat 45 dakikalık bir zaman. (Bazı yerlerde 20-25 dakika olabiliyor) Güneşin doğduğu tarafa baktığımızda doğduğu alandan yukarı bir mızrak boyu yükseldiği zaman kerahat vakti neticeye erer. Güneşi batışıyla alakalı da güneşe çıplak gözle bakabilecek durumda (ülkemizde 20 dakika-yarım saat civarı) olmaktadır.
Güneşin zirvede olduğu dönem öğle vaktinden biraz önceki vakittir. Günümüzde ihtiyaten öğle namazından yarım saat önce deniyor. Aslında yarım saat boyunca güneş tam tepede kalmaz. Güneş zirveye çıktığı an itibarıyla aşağı doğru kaymaya başlar. Güneşin kaydığı an öğle namazı vaktinin girmesi demektir. Biz ihtiyaten 20-25 dakikalık bir vakit diyoruz. Bu üç vakitte kaza dahil hiçbir namaz kılınmaz. Bu vakitler haricinde nafilenin kılınmadığı bazı vakitler vardır ama kazanın kılınmasına bir engel yoktur.
Bu iki vakit kaza namazlarının değil nafile namazların kılınamayacağı bir vakittir. Sabah namazının vakti imsak kestiği, fecir doğduğu zaman girer, güneş doğuncaya kadar devam eder. Takvimlerde imsak ve güneş diye ifade edilen iki saat diliminin arası sabah namazının vaktidir. Bu vakit girdiğinde sabah namazı kılınabilir, istediği kadar kaza namazı da kılabilir ama sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılamaz. Dolayısıyla ister farzdan önce kılsın ister sonra kaza namazı kalsın, burada muhayyerdir.
İkindi namazında kerahat ikindi ezanının okunmasıyla değil ikindi namazını kıldıktan sonradır. Buna göre ikindi ezanı okunmuş olsa siz daha henüz namazını kılmadınız ben ise kılmış oldum. Siz kılmadığınız için daha henüz kerahat vakti başlamamıştır, nafile namaz kılabilirsiniz ama ben farzı kıldığımdan dolayı benim için kerahat vakti başlamıştır. Ben güneş batmasına 20 dakika-yarım saat kalıncaya kadar nafile kılamam. Bu zaman zarfında sadece ikindinin farzı kılınabilir, başka hiçbir namaz kılınmaz ki, farzı o vakte bırakmak kerahat vakti olması hasebibiyle mekruhtur.
Eğer ikindi namazını kılmadıysa nafile de kaza namazı da kalabilir. İkindi namazını kılmışsa, güneşin batmasına da az bir vakit kalmamışsa, (daha hayli bir zaman varsa) kaza namazı kılabilir, bunda herhangi bir mahsur lazım gelmeyecektir.