Sadaka

Kimler Fıtır Sadakası Vermelidir?

Ramazan bayramını gören ve nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) malı olan Müslümanlar, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî’, 2/70, 72). Ancak, malın “artıcı” nitelikte olması veya üzerinden “bir kameri yıl” geçmiş olması gerekmez.

Kişi, kendisi ve ergenlik çağına ulaşmamış çocukları için fıtır sadakası vermekle yükümlüdür. Ancak, kişinin anne-babası, büyük çocukları, eşi, kardeşleri ve diğer yakınları için böyle bir yükümlülük yoktur (Kâsânî, Bedâî’, 2/70, 72). Bununla birlikte, bu kişiler için ödeme yapmak isteyenler vekâletlerini kullanabilirler.

Şâfiî mezhebine göre, fıtır sadakası vermek farzdır ve nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir. Bu nedenle, bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip her zengin-fakir Müslüman fıtır sadakası vermekle yükümlüdür. Ayrıca, varlıklı bir kişi, Müslüman olan eşi, çocukları, anne-babası ve diğer yakınları için de fıtır sadakası vermelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu