HaramNamaz

Cemaate Geciken Kişi İmam’a Nasıl Uyar?

Sabah namazının sünneti müekked sünnettir. Hatta o derece müekked sünnettir ki öğle namazının ilk sünneti müekked olduğu halde ondan daha kavi bir sünnettir. Bir insan keyfi olarak kıyamı terk ederek (oturarak) nafile namaz kılabilir. Nafile namazları böyle kılması sevabının eksik olmasına sebebiyyet verse de sihhat açısından bir problem teşkil etmez. Ancak sabah namazının sünneti istisna edilmiştir. Bir insan keyfi olarak (herhangi bir mazeret olmaksızın) kıyamı yapabilecek imkanı (kudreti) olduğu halde “ben oturarak bu namazı kılmak istiyorum” diyecek olsa bu kimsenin sabah namazının sünnetini kılmasına olanak yoktur, imkan yoktur.

Hiçbir sünnet namaz vakit geçtikten sonra kaza edilmezken sabah namazının sünnetinin kazası vardır. “Öyle ki eğer kişi sabah namazını farzı ile beraber kılamamışsa ve valit de çıkmışsa öğle vaktinde kerahet vaktine kadar farz ile beraber sünneti de kaza etmeli ama öğle vakti girdikten sonra artık o sünnetin kazası yoktur” sadece farzı kaza edecektir. İmam-ı Muhammed Rahimehullah “kişi velev ki farzı kılmış olsa bile sadece sünneti kılamamışsa bu kişi öğle vaktindeki kerahet zamanına (öğle namazından takribi olarak yarım saat öncesine) kadar sünneti kaza etmelidir” diyor. İhtiyat sadedinde bu görüşle amel edilmesi güzeldir.

Eğer bu manzara sabah namazının haricindeki diğer namazlar için söz konusu olsaydı hiç şüphe yok ki direkt İmama iktida etsin derdik. Daha sonradan o sünneti kılar. Eğer vakit kerahat vaktiyse kılmayacaktır. Ancak sabah namazı noktasında “Eğer sünneti kılmam durumunda İmama yetişebilme ihtimalim var mı? yok mu?” diye bakacaktır. İmama yetişebilme imkanı namazın son rekatı dahi olsa, hatta teşehhüd dahi olsa eğer İmama yetişebilme ihtimali varsa bu sünneti asla terk etmemeli, caminin bir köşesinde önünden kimsenin geçmesine imkan vermeksizin sabah namazının sünnetini kılar ve derhal gider, İmam Efendi’ye iktida eder. Kişi eğer sünneti kılarsa sabah namazının farzını kaçıracak (selama yetişemeyecek) ise sünneti terk eder ve İmama iktida eder. Farz bittikten sonra güneş doğana kadarki vakitte zaten başka bir namaz kılınmayacaktır. Güneş doğup kerahat vakti çıktıktan sonra (işrak vakti girdikten sonra da) öğle vaktine kadar (öğle namazından takribi olarak yarım saat öncesi) İmam- Muhammed Rahimehullah’ın görüşü doğrultusunda bu sünneti de kaza eder. İmama yetişebiliyorsa o zaman illa ki bu sünneti kılmalıdır.

Fetva Sahibi: Fatih Kalender

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu